czwartek, 5 kwietnia 2012

Wielkanocna odsłona: Mazurek malinowo- czekoladowy

Miał być zupełnie inny, ale że nie wyszło jak trzeba, to na szybko musiałam obmyślić nowy plan działania;) Prosty i szybki mazurek, z nutą malin i dodatkiem czekolady:)

Mazurek wielkanocny





Ciasto:
na jeden mazurek złożony z dwóch warstw ciasta oraz jeden większy z jednej warstwy

100g zmielonych na pył migdałów
150g mąki
100g cukru pudru
125g masła/ margaryny do pieczenia
1 jajo
odrobina soli

Wszystkie składniki zagnieść, wstawić do lodówki na min. 1h. Rozwałkować placki- u mnie wyszły 3- ( w razie potrzeby podsypać mąką), ponakłuwać bardzo dokładnie widelcem. Na jednym placku wykroić świąteczne motywy( to będzie wierzch). Piec w 195stopniach do zarumienienia. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.

Nadzienie i dekoracja:
(na 1 mazurka) 
1/2 słoiczka dżemu malinowego
tabliczka czekolady gorzkiej
łyżeczka oleju ( jakiegoś neutralnego, w mnie z winogronowy)

Dżem dosłownie chwilkę podgrzać w garnuszku (aż nieco się rozrzedzi) i wylać na ciasto.
Następnie roztopić czekoladę wraz z olejem nad kąpielą wodną. Ciasto z wycientym motywem, przełożyć na kratkę i polać czekoladą, rozsmarować. Kiedy czekolada nieco stężeje można udekorować mazurka bakalimi, cukrowymi ozdobami itp. Połączyć oba placki- spodni z dżemem i wierzchni z czekoladą.
Dekorujemy mazurki

4 komentarze:

  1. Przepraszam, ale nie mogę przyjąć przepisu do akcji wielkanocnej, gdyż wkleiłaś sam obrazek, a nie banerek. Banerek jest banerkiem, gdy po kliknięciu przenosi na stronę akcji. W zasadach akcji na Durszlaku opisałam, jak w prosty sposób zamieścić banerek w notce. Proszę o poprawkę i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przypomnienie, głos oddany:)

    OdpowiedzUsuń