Ciasto:
na jeden mazurek złożony z dwóch warstw ciasta oraz jeden większy z jednej warstwy
100g zmielonych na pył migdałów
150g mąki
100g cukru pudru
125g masła/ margaryny do pieczenia
1 jajo
odrobina soli
Wszystkie składniki zagnieść, wstawić do lodówki na min. 1h. Rozwałkować placki- u mnie wyszły 3- ( w razie potrzeby podsypać mąką), ponakłuwać bardzo dokładnie widelcem. Na jednym placku wykroić świąteczne motywy( to będzie wierzch). Piec w 195stopniach do zarumienienia. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.
Nadzienie i dekoracja:
(na 1 mazurka)
(na 1 mazurka)
1/2 słoiczka dżemu malinowego
tabliczka czekolady gorzkiej
łyżeczka oleju ( jakiegoś neutralnego, w mnie z winogronowy)
Dżem dosłownie chwilkę podgrzać w garnuszku (aż nieco się rozrzedzi) i wylać na ciasto.
Następnie roztopić czekoladę wraz z olejem nad kąpielą wodną. Ciasto z wycientym motywem, przełożyć na kratkę i polać czekoladą, rozsmarować. Kiedy czekolada nieco stężeje można udekorować mazurka bakalimi, cukrowymi ozdobami itp. Połączyć oba placki- spodni z dżemem i wierzchni z czekoladą.
Przepraszam, ale nie mogę przyjąć przepisu do akcji wielkanocnej, gdyż wkleiłaś sam obrazek, a nie banerek. Banerek jest banerkiem, gdy po kliknięciu przenosi na stronę akcji. W zasadach akcji na Durszlaku opisałam, jak w prosty sposób zamieścić banerek w notce. Proszę o poprawkę i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPoprawione:)
OdpowiedzUsuńDzięki :) już dodaję przepis :)
UsuńDzięki za przypomnienie, głos oddany:)
OdpowiedzUsuń