Dżem cebulowy
4 słoiczki jak na zdjęciu
Składniki:
800 g czerwonej cebuli
100g brązowego cukru
50 g białego cukru
150 g czerwonego octu winnego
3 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżki przecieru pomidorowego
75 ml gorącej wody
łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
sól
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić niebale w piórka, a następnie w sporą kostkę.
Na patelię wlać ocety, dodać cukry i rozpuścić. Wrzucić cebulę, poddusić ok. 15min. Pieprz rozdusić w moździerzu, dodać sól, przecier, wodę i dusić jeszcze ok. 30 min. (aż cebula się "rozciapie"). Spróbować czy nie jest za słone/słodkie i przełożyć do słoiczków, krótko spasteryzować.

Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń