niedziela, 12 lutego 2012

Sernik pod truskawkową pierzynką

Wilgotny, niezbyt słodki sernik z wyraźnie wyczuwalnymi grudkami sera i kawałkami truskawek.


Sernik pod truskawkową pierzynką
na blachę 20 x 30



Kruche ciasto:

125g mąki
70g masła, pokrojonego na drobne kawałki
1 jajko
+ dodatkowo fasola (do obciążenia), rękaw do pieczenia 


Wszystkie składniki  szybko zagnieść i schładzać w lodówce min. 1h. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować, przełożyć na blachę. Na ciasto wyłożyć kawałek rękawa do pieczenia, wysypać fasolę i zapiekać ok.10min. w 200stopniach, po tym czasie zdjąć folię i fasolę i piec do zrumienienia ( ok. 10-15min.).

Sernik:

700g chudego twarogu
500g gęstej śmietany 12%
100g brązowego cukru
100g białego cukru
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ser podusić widelcem na maleńkie kawałki. Dodać pozostałe składniki, wyłożyć na ciasto kruche i zapiekać ok. 40min. w 190stopniach.

Pierzynka:

500g mrożonych truskawek
250ml gęstej śmietany 18%
2-3 łyżki brązowego cukru 
łyżka mąki ziemniaczanej

Truskawki rozmrozić i "rozciapać" widelcem. Wymieszać z cukrem, śmietaną i mąką. Po ok. 40min.(na środku musi być ścięty) od włożenia ciasta do pieca, wylać na sernik truskawkową masę i zapiekać jeszcze ok 15-20min. w 180stopniach.
Owocowe ciasta zimowe
Zimowe urodziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz