czwartek, 26 stycznia 2012

Tarta migdałowa z brzoskwiniami i musem owocowym


Tarta migdałowa z brzoskwiniami i musem owocowym



Ciasto kruche:
250g mąki
100g cukru pudru
125g masła, pokrojonego na drobne kawałki
1 jajko
sól
 + dodatkowo  fasola (do obciążenia ciasta) i rękaw o pieczenia

Nadzienie:
mały kubek śmietany kremówki
3 jajka
łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek migdałów zmielonych na drobny proszek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru pudru z wanilią
puszka brzoskwiń- natomiast do samego nadzienia potrzebować będziemy 5 połówek

Mus owocowy:
niewykorzystane brzoskwinie z puszki
łyżeczka cukru pudru

Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść i umieścić w lodówce. Schładzać min.1h. Po wyjęciu z lodówki ciasto podsypać mąką i rozwałkować, przełożyć na blachę. Na ciasto wyłożyć , przycięty zgodnie z rozmiarami blachy, rękaw do pieczenia, wyłożyć go na ciasto, następnie wysypać fasolę i zapiekać ok. 10min. w 200stopniach. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, zdjąć rękaw i fasolę, a ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec do delikatnego zrumienienia.

Nadzienie:
Wszystkie składniki nadzienia, poza brzoskwiniami, wymieszać trzepaczką. Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce i zalać powstałą masą. Zapiekać ok 30min. w 180-190stopniach. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Mus:
Owoce z cukrem pudrem zmiksować w blenderze. Podawać z ciastem.




Owocowe ciasta zimowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz