czwartek, 14 czerwca 2012

Lody sernikowe z bakaliami

Nigella znów miała rację. Jeśli raz spróbuje się domowych lodów, to nagle, te sklepowe tracą smak ;)


Lody sernikowe z kandyzowaną pomarańczą i rodzynkami
oryginalny przepis na Lody sernikowe "Lato w kuchni przez okrągły rok" N. Lawson
poniżej przepis z moimi modyfikacjami



Składniki:

175 ml mleka
200 g cukru
125g serka naturalnego kanapkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 duże opakowanie kremówki 30%
garść rodzynek
kilka plastrów kandyzowanej pomarańczy

Wykonanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem (lub alkoholem). Pozostawić do napęcznienia. Plastry pomarańczy pokroić w kostkę.

Cukier, jajo, ser i ekstrakt zmiksować. Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać do masy serowo-jajecznej, ciągle miksując. Całość ponownie przelać do garnka, gotować, stale mieszając, aż zgęstnieje  (powstanie krem). Masę wystudzić. 

Ubić kremówkę, wmieszać do powstałego kremu, dodać bakalie. Całość przełożyć do pojemniczka, włożyć do zamrażarki. Co jakiś czasz masę przemieszać, żeby nie powstały kryształki lodu.




4 komentarze:

  1. Dziękuję:)
    Do przepisu wkradł się mały błąd: powinno być 200g a nie 150g (jak napisałam)cukru-już poprawione i przepraszam za nieścisłość;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo sernikowe :D cudny smak :D

    OdpowiedzUsuń