piątek, 27 kwietnia 2012

Roladki mięsne w szynce


Fantastyczne mięsne roladki, hit wielu rodzinnych imprez : ) Przepis i sposób wykonania z całości zaczerpnięte ze strony www.cincin.cc " Roladki z mięsa mielonego w szynce, zapiekane z sosem" Małej Mi.


Roladki w szynce



"Roladki:
0,5 kg mięsa mielonego 
1 namoczona wcześniej bułka kajzerka
1 cebula
1 jajko
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i czarny pieprz do smaku
szynka w dużych plastrach 


Sos:
6 pieczarek
250 ml wody
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
sól i czarny pieprz do smaku
+ olej i wykałaczki


Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso mielone wymieszać z cebulą, namoczoną bułką, jajkiem i koncentratem. Doprawić do smaku. 
Z mięsa formować podłużne klopsiki, które następnie należy owinąć plastrem szynki. Roladki spinać wykałaczkami w celu zabezpieczenia przed rozwinięciem.
Roladki obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, aż będą rumiane. Zdjąć z patelni i usunąć wykałaczki.


Na niedużej ilości oleju podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. koncentrat rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę mąki i przyprawy. Zrumienione pieczarki zalać sosem i gotować, aż sos zgęstnieje.


Podsmażone roladki zalać sosem i zapiekać 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz