Curry z kurczakiem i ciecierzycą
składniki na 3-4 osoby
Składniki:
2 małe piersi kurczaka
1/2 puszki cieciorki (120 g)
Marynata:
1 łyżka oleju
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Sos:
320 ml mleczka kokosowego
200 ml wody (można pominąć i zastąpić mleczkiem)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 mały, rozgnieciony listek laurowy
sól, pieprz wedle uznania
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej +1,5 łyżki wody
Piersi umyć, oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Połączyć składniki marynaty, zalać nią mięso. Przykryć i wstawić do lodówki (przynajmniej na 15 min.). Rozgrzać patelnię i usmażyć kurczaka.
Składniki sosu umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Dodaćusmażonego kurczaka, gotować na małym ogniu 3-5 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do sosu. Mieszać, aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodać ciecierzycę, gotować ok. 1 min.
Ryż na sypko:
1,5 szklanki ryżu
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka masła
3 szklanki wody
sól
Do garnka wlać wodę, dodać sól.
Rozgrzać patelnię,rozpuścić masło i wsypać surowy ryż, zrumienić. Dodać do wrzącej wody (uwaga, może trochę "kipieć"). Gotować ok 10 min. na małym ogniu, nie mieszać. Tak przygotowany ryż smakuje inaczej, niż gotowany tradycyjnie, ma nieco orzechowy smak.
Witam Cię w akcji ciecierzycowej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura