Zanim nie spróbowałam ciasta marchewkowego, nie byłam przekonana do jego smaku. Wystarczył jednak jeden kęs, aby wypiek ten na stałe zagościł w moim domu :)
Ciasto marchewkowe z czekoladą i mascarpone
Ciasto:
Przepis z zeszytu Mamy
ok. 400g startej marchwi
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody
½ szklanki oleju
½ tabliczki czekolady
50g moreli
rodzynki
½ zecyki świeżo startego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
kilka rozgniecionych goździków
Jajka rozbełtać z cukrem. Bakalie i czekoladę pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wylać do formy, piec w 195 stopniach przez ok. 50min. i ok.10min. w 180 stopniach. Przestudzić. Przekroić na pół.
Masa:
opakowanie serka mascarpone (250g)
½ kubka śmietany 30%
50 gram moreli
Mascarpone zmiksować krótko z kremówką. Dodać pokrojone w kostkę morele, przełożyć ciasto masą. Schłodzić.
też nie byłam przekonana do ciasta marchewkowego, ale po wypróbowaniu zdecydowanie zmieniłam zdanie :) jest pycha
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda twoje ciasto przełożone serkiem.
OdpowiedzUsuń